بیماری های وریدی چیست؟ علائم واریس چیست؟
06 خرداد 1403
وریدها رگهایی هستند که خون را از بافتهای بدن به قلب میبرند. قلب، خون را برای دریافت اکسیژن به ریهها پمپ میکند. خونِ پر از اکسیژن از رگهای بسیار ریزی به نام مویرگ عبور میکند تا اکسیژن خود را به بافتهای بدن برساند. در نهایت خون بدون اکسیژن از طریق وریدها به قلب بازمیگردد.
وریدها دریچههای یکطرفهای دارند که به حرکت خون به سوی قلب کمک میکنند. اگر این دریچهها ضعیف یا خراب شوند، خون برمیگردد و در وریدها جمع میشود. جمع شدن خون در وریدها باعث تورم و ایجاد واریس میشود
واریس چیست؟
سیاهرگهای سطحی که کارشان خونرسانی به اندامهای مختلف بدن است تحت فشار به رگهای واریسی تبدیل میشوند. تخریب دریچههای کبوتری سیاهرگهای سطحی باعث برگشت خون به سمت سیاهرگ میشود که نتیجه آن تورم، گشادشدن و پیچوتاب خوردن عروق خواهد بود. حالتی که به آن اصطلاحا واریس میگویند. در صورت عدم تشخیص و درمان مناسب، ممکن است این بیماری عوارضی برای فرد ایجاد کند.

علائم واریس چیست؟
از علائم این بیماری بدون درد میتوان به رگهای آبی یا بنفش تیره و ایجاد سیاهرگهای پیچ خورده روی پاها اشاره کرد. علائم آن همراه با درد عبارتند از:
- تشدید درد پس از ایستادن یا نشستن طولانیمدت
- سوزش، گرفتگی، تورم و ضربان در عضلات ساق پا
- گرفتگی و تورم عضلات مچ و ساق پا
- احساس سنگینی و درد پاها
- تغییر رنگ پوست در نواحی اطراف رگهای واریسی
- حس خارش در اطراف رگها
علت بروز واریس چیست؟
ضعف یا اختلال عملکرد دریچههای لانه کبوتری علت بروز این عارضه است. زمانی که دریچهها درست کار نکنند، جریان خون به عقب برگشته و در رگها جمع میشود. نتیجه آن تورم و بزرگشدن رگها و سنگینی پاها خواهد بود. از موارد علت بروز این بیماری میتوان به ژنتیک، افزایش سن، اضافه وزن، شغل، بارداری و جنسیت اشاره کرد.
چه کسانی مستعد بیماری واریس هستند؟
افرادی که شایعترین فاکتور خطر را داشته باشند، بیشتر مستعد این بیماری هستند:
- ژنتیک
- جنسیت
- سن
- فشار روی شکم
- رژیم غذایی
- اضافه وزن
- بارداری
- سبک زندگی
- تروما یا سابقه جراحی

تشخیص واریس چگونه انجام می شود؟
مهمترین مرحله برای درمان این عارضه، تشخیص بهموقع بیماری است. روشهای مختلف تشخیص این بیماری عبارتند از:
- سونوگرافی داپلر وریدی
- سونوگرافی داپلکس
- تست ترندلنبرگ
- ونوگرافی
- پلتیسموگرافی